František Jura: Pro rok 2024 máme spoustu plánů

Konec roku je příležitostí k bilancování a plánování příštích kroků. Zeptali jsme se proto primátora Františka Jury, jak se ohlíží za rokem 2023 a na co se těší v novém roce.

Co se podle vás prostějovské samosprávě v roce 2023 podařilo?

Splnili jsme svůj slib, že budeme podporovat občany nejvíce ohrožené inflací a zdražováním. Ve druhé polovině roku jsme spustili projekt Corrency a pomohli jednak našim seniorům, jednak rodinám s dětmi. Myslím, že obě skupiny našich občanů to ocenily. Seniorům to usnadnilo nakupování u místních obchodníků a rodiny mohly peníze čerpat například na mimoškolní aktivity svých dětí. Peníze od města jednoznačně splnily svůj účel.

Hodně slov by samozřejmě šlo říct o našich investičních akcích. Ale věřím, že ty budeme hodnotit někdy jindy. Proto bych protentokrát jenom vyzdvihl projekty realizované v participativním rozpočtu. Je skvělé, když se občané na rozvoji města podílejí nejen svým hlasem v komunálních volbách, ale také při navrhování a podpoře investičních akcí na prostějovských veřejných prostranstvích.

V samotném závěru roku zastupitelstvo projednalo studii nového plaveckého bazénu. Co si o ní myslíte vy?

Myslím, že jdeme správným směrem. Věnovali jsme tomuto tématu spoustu času a spoustu energie. Viděli jsme, jak jej řeší obdobně velká města a nechali jsme si zpracovat odhady investičních a provozních nákladů různých variant. Nakonec jsme se přiklonili k rozvoji areálu našeho akvaparku, v jehož sousedství chceme postavit nový bazén doplněný o spoustu dalších aktivit kromě samotného plavání. Bazén plánujeme v rozměru 25 krát 20 metrů, což zcela odpovídá podobným zařízením v jiných městech naší velikosti. A my jej navíc doplníme o saunový svět, wellness zónu a fitness zařízení. Připravujeme zkrátka nový areál pro celé rodiny, kde bude možné absolvovat kondiční plavání, zajít si zacvičit a relaxovat v některé v šesti saun. Bude to investičně nejnáročnější projekt v historii našeho města, ale já jsem přesvědčen, že naši občané si jej zaslouží. Navíc provoz městských lázní není možné protahovat donekonečna, zařízení má nejlepší léta za sebou a jeho další rozvoj není i vzhledem k okolním pozemkům možný.

Bazén se má začít stavět v roce 2025. Co plánujete na příští rok?

V případě bazénu stavební práce opravdu začnou až za více než rok, přípravy ale odstartujeme už v roce 2024, kdy vznikne samotná projektová dokumentace akce. Pokud jde o investice připravené v aktuálním rozpočtu, můžu zmínit například dopravní terminál Újezd, dokončení rekonstrukce hřiště u ZŠ Melantrichova nebo vybudování tunelu u ZŠ Železného. Do rekonstrukce a modernizace učeben čtyř základních škol půjde 60 milionů korun! Bude pokračovat rekonstrukce fotbalového stadionu Za Místním nádražím, regenerace sídliště Mozartova nebo obnova chodníků v Netušilově ulici. Celkem máme připraveny investice za více než 480 milionů korun. Máme zkrátka spoustu plánů na další rozvoj Prostějova, aby se v něm jeho občanům žilo lépe.

Vyšlo v Prostějovských radničních listech. 

Sdílet na Pinterestu

Sdílej