Marcela Župková: Děláme maximum, aby se našim seniorům žilo v Prostějově dobře

Agenda prostějovských seniorů patří do resortu náměstkyně primátora Marcely Župkové. Tématu se dlouhodobě věnovala už jako členka sociální komise rady města a má proto spoustu zkušeností. Položili jsme ji několik otázek.

Jak Prostějov reaguje na stárnutí populace a přibývání seniorů?

Snažíme se našim občanů s dřívějším datem narození vytvářet podmínky pro kvalitní a důstojný život až do vysokého věku. V případě samosprávy je to například dlouhodobá podpora Senior taxi, které se osvědčilo a je hodně využíváno. Letos jsme tuto službu znovu soutěžili a výsledkem je nová smlouva s provozovatelem do roku srpna 2026. Pokud by se v budoucnu ukázalo, že je třeba službu rozšířit, jsme připraveni to zvážit.

Další důležitou práci jsme odvedli v případě omezování služeb českého státu. Konkrétně mám na mysli plánované zrušení poboček České pošty. Podařilo se nám vyjednat zachování pošty na Plumlovské ulici, kterou chtěl státní podnik zrušit. Je přitom bezbariérová, což je důležité nejen pro osoby se zdravotním postižením, ale také například pro matky s kočárky a samozřejmě i pro seniory, kteří už se hůře pohybují. A nadále funguje také pošta v Čechovicích, kterou jsme převzali a provozujeme v naší režii.

Jak jste spokojena s kapacitou domovů pro seniory?

V případě domovů seniorů spolupracujeme s Olomouckým krajem, který je jejich zřizovatelem. Jsme si vědomi, že kapacita zařízení v Lidické a Nerudově ulici je dlouhodobě naplněna a žadatelé musejí čekat. Mrzí nás to, ale v tomto případě nemáme na celou situaci přímý vliv. Proto je alespoň dlouhodobě podporujeme.

Město a jeho organizace pořádají pro seniory řadu speciálních akcí. Budete v tom pokračovat?

Samozřejmě, s našimi seniory počítáme a jsme připraveni pro ně udělat maximum. Chceme, aby se i ve vyšším věku mohli těšit z důstojných podmínek a kvalita jejich života byla co nejvyšší. A nejsme na to sami. Úspěšně spolupracujeme s neziskovými organizacemi a podporujeme jejich projekty, aby se našim seniorům v Prostějově žilo dobře.

Vyšlo v časopise Prostějovský senior. 

Sdílet na Pinterestu

Sdílej