František Jura: Všem přeji pohodu, klid a chvíle s těmi, které máme rádi

Předvánoční čas je příležitostí na chvíli zvolnit tempo a věnovat se své rodině. Jak tráví Vánoce primátor František Jura? A jak vzpomíná na sváteční čas ve svém dětství? Položili jsme mu několik otázek.

Pamatujete si ještě, jak jste prožíval Vánoce jako dítě ve vaší rodné vesnici?

Na Vánoce jsem se vždycky moc těšil. Samozřejmě na dárečky, ale velkou radost jsem také měl, když jsem nějakým malým dárkem udělal radost rodičům.

Trávit Vánoce ve společnosti našich blízkých je opravdu krásné. O to více s blížícím se Štědrým dnem myslím na každého, kdo musí být z nejrůznějších důvodů během svátků sám. Na pacienty v nemocnicích, na opuštěné děti i na seniory v sociálních zařízeních. Většina z nich není doslova sama, ale jsou odloučeni od svých nejbližších. To je složité vždy a během Vánoc ještě více. Nám ostatním to nesmí být lhostejné.

Jak trávíte Vánoce jako rodič a sedminásobný prarodič?

Protože jsem jedináček, tak o to víc si teď užívám naši opravdu velkou rodinu. Těším se na všechny naše vnoučata a společně chvíle u stromečku. Trávím v práci opravdu hodně času a není vždy jednoduché najít volné chvíle pro mou rodinu. Ale během Vánoc si to nikdy nenechám ujít. Svátky jsou pro mě také příležitostí vzpomínat na blízké, kteří už bohužel nemohou být s námi.

Dodržujete nějaké klasické vánoční zvyky?

Jsme běžná rodina, i když trochu větší. Takže dodržujeme takové ty klasické zvyky. Stromeček, kapra, koledy. No a jeden zvyk máme trochu zvláštní. Moje manželka musí každý rok opakovat jednu historku s naší dcerou, když byla malá. Bez toho nemůžeme začít štědrovečerní večeři. Je pravda, že už ji do toho musíme trochu nutit (smích).

Co byste popřál čtenářům Prostějovských radničních listů v nadcházejícím adventním čase?

Všem čtenářům bych rád popřál pohodu, klid a hlavně ať můžeme být s těmi které máme rádi.

Vyšlo v Prostějovských radničních listech. 

Sdílet na Pinterestu

Sdílej