Jiří Rozehnal: Těšíme se na zajímavé návrhy

Jak hodnotíte uplynulé ročníky participativního rozpočtu?

Považuji je za úspěšné. Sešla se spousta zajímavých nápadů a občané měli zájem rozhodovat v hlasování, což byly hlavní cíle celého projektu. Namátkou připomenu vybudování altánu v Kolářových sadech nebo workoutové hřiště na náměstí Spojenců v prvním ročníku. Ve druhém pak například nové discgolfové hřiště v Kolářových sadech. Všem občanům, kteří se zúčastnili předchozích dvou ročníků participativního rozpočtu, moc děkuji a už teď jsme společně s pracovníky odboru rozvoje a investic plni očekávání, jak dopadne třetí ročník.

Oslovil vás nějaký námět více než ostatní návrhy?

Každá část města má svá specifika, včetně věkového složení obyvatelstva a charakteru uspořádání bytové či domovní zástavby. A z toho potom vyplynou návrhy do participativního rozpočtu. Vážíme si každého návrhu a ty vítězné rádi zrealizujeme.

Kolik peněz bude v rozpočtu města vyčleněno na pokračování projektu?

Celkově máme v návrhu rozpočtu vyčleněny tři miliony korun, což je stejná suma jako v předcházejících letech. Jen dodám, že návrhy na projekty mohou podávat všichni občané města Prostějova starší 15 let a náklady na jeden projekt nesmějí přesáhnout jeden milion korun. Investovat je možné pouze na pozemcích města a návrh musí počítat s minimálně pětiletou udržitelností.

Kolik času ještě mají občané na podávání svých námětů a kam je mohou zasílat?

Návrhy ve třetím ročníku je možné podávat do konce prosince letošního roku. Poté je budeme posuzovat z hlediska realizovatelnosti. Po představení návrhů veřejnosti pak bude možné v dubnu 2024 o projektech hlasovat. Občané najdou všechny informace na webu na adrese rozvijime.prostejov.eu/ participativni-rozpocet/2023. Ještě doplním, že formuláře pro fyzické vyplnění jsou k dispozici na podatelně magistrátu, kde je možné také vyplněné formuláře odevzdávat v papírové formě.

Převzato z Prostějovských radničních listů

Sdílet na Pinterestu

Sdílej