František Jura: Fotbalový stadion, zimní stadion a bazén by měly být standard

Prostějovský sport je jednou ze skvělých vizitek města. Zeptali se proto primátora Františka Jury, jak se dívá na další rozvoj klíčových sportovišť sloužících našim občanům.

Pane primátore, zanedlouho odstartuje rekonstrukce fotbalového stadionu Za Místním nádražím. Co ji bude tvořit?

Jak víte, musím se na věc dívat dvěma pohledy, protože jsem nejen primátorem, ale také předsedou fotbalového klubu. Vždy to otevřeně říkám a považuji za důležité, aby to zaznělo i v úvodu našeho rozhovoru.

Pokud jde o rekonstrukci fotbalového areálu, potřebujeme především vybudovat vyhřívaný trávník a osvětlení hřiště. Požaduje to po nás Ligová fotbalová asociace. Pokud bychom neměli hřiště takto vybaveno, už během několika let bychom na něm nemohli hrát druhou ligu. O případných ambicích uspět v některém z následující ročníků v baráži a poprat se o nejvyšší soutěž ani nemluvím. Tyto dvě klíčové věci jsou obsahem první etapy areálu. Na jejím financování se bude podílet Národní sportovní agentura, statutární město Prostějov, Olomoucký kraj a samozřejmě také samotný fotbalový klub 1. SK Prostějov. Prostějovské zastupitelstvo v rozpočtu na rok 2023 schválilo na tyto účely 30 milionů korun a nedávno rozhodlo, že z této částky 20 milionu korun uvolní právě na zmíněnou první etapu.

Poté bude na řadě druhá etapa zahrnující vybudování nové hlavní tribuny. Tu současnou totiž kvůli posunutí hřiště o několik metrů bude nutné zbourat. Nová tribuna by měla vyrůst podél celé délky hřiště. Někdy v budoucnu by bylo dobré zrealizovat třetí etapu zahrnující tribuny na zbývajících stranách.

Potřebuje Prostějov takové hřiště?

Rozhodně je potřebuje. Města naší velikosti zpravidla podobný fotbalový stadion mají a v řadě případů dokonce i menší města než Prostějov. Rekonstrukcí areálu Za Místním nádražím, který rozhodně nebyl koncipován jako hřiště pro druhou nejvyšší soutěž, splácíme pomyslný dluh. A nejde primárně o samotné fotbalisty, jejichž zázemí se nemění. Jde všechny sportovní fanoušky v Prostějově a okolí. Osobně se domnívám, že každé město naší velikosti by mělo mít fotbalový stadion, zimní stadion a plavecký stadion. Není to žádný luxus, ale standardní součást života našich občanů.

Jak se v této souvislosti díváte na zbývající dvě sportoviště, která jste zmínil?

Do zimního stadionu jsme v uplynulých letech poměrně významně investovali. Namátkou zmíním třeba kompletní výměnu laviček nebo stavbu zcela nové budovy se zázemím pro hokejovou mládež a další sportovce využívající zdejší ledovou plochu. V budoucnu nás pravděpodobně čekají ještě úvahy, co s horním patrem nového objektu, protože vždy je ještě na čem pracovat.

A kdy by mělo dojít na nový bazén?

Z fáze výběru vhodného řešení se posouváme do fáze výběru projektanta a později také dodavatele samotné stavby. Na první pohled to může vypadat, že se nich konkrétního neděje, ale my na celé věci usilovně pracujeme. Věřím, že už brzy budeme moci občanům představit konkrétní podobu a spoustu podrobností. Chceme vybudovat nejen samotný bazén, ale kompletní wellness provoz, jaký si naše město zaslouží. Bazén by neměl sloužit jen k výuce plavání a kondičnímu sportování, ale měl by být areálem pro celé rodiny od malých dětí přes teenagery a dospělé až k seniorům. Kdo sleduje naše snažení v oblasti sportu, ten ví, že nám záleží na všech generacích. Pokud se nestane něco mimořádného, pří rok začneme nový plavecký stadion stavět.

A co další sporty?

Na ty samozřejmě nezapomínáme. Podpořili jsme investice na velodromu, vybudování nového zázemí pro lukostřelce, připravujeme výstavbu běžeckého tunelu pro mladé atlety. A v investicích do sportovišť budeme samozřejmě pokračovat, ať už jsou přímo města, nebo patří konkrétním sportovním klubům. Sport je prostějovské rodinné stříbro a my jsme si toho moc dobře vědomi.

Rozhovor vyšel v Prostějovských radničních listech. 

Sdílet na Pinterestu

Sdílej