Marcela Župková: Seniorům se snažíme vyjít maximálně vstříc

Sociální péči má v prostějovské samosprávě na starosti náměstkyně primátora Marcela Župková. Resort převzala loni na podzim, už předtím se ale tématu se dlouhodobě věnovala při práci v sociální komisi rady města. Resort pro ni proto není žádným překvapením. Proto jsme ji požádali o zhodnocení současného stavu.

Česká populace stárne a přibývá seniorů. Jak je na tom město Prostějov?

Nejsme samozřejmě žádnou výjimkou. Seniorů přibývá a my se jim snažíme vyjít maximálně vstříc. Velmi oblíbenou službou je například Senior taxi usnadňující usnadňují například návštěvu lékaře. Podporujeme také kulturní a sportovní programy pro seniory a snažíme se je maximálně integrovat do života ve městě. Starší generace si zaslouží nejen naši úctu, ale také pomoc.

Větší starosti nám dělá kapacita domovů pro seniory. Obě prostějovská zařízení v Lidické a Nerudově ulici jsou dlouhodobě naplněna a žadatelé musejí často poměrně dlouho čekat. To nás velmi mrzí. Domovy jsou majetkem Olomouckého kraje a my se je snažíme dlouhodobě podporovat, přímý vliv na ně ovšem nemáme a možnosti kraje jsou také limitované. Potřebovali bychom také víc míst pro pacienty s Alzheimerovou chorobou, jejíž výskyt s prodlužujícím se věkem dožití narůstá.

Některá zařízení pro klienty s Alzheimerovou chorobou staví i privátní investoři, letos například v Přerově. Je to schůdná cesta o pro Prostějov?

Pokud se o tento typ poskytování služeb budou ucházet soukromí investoři, zcela určitě jim nebudeme bránit. Pro pacienty je důležité, aby našli v takovém zařízení volné místo. Kdo budovu postaví a provozuje, není až tak podstatné.

Je ještě někde podobný kapacitní problém?

V případě Prostějova jsou to nemocní lidé bez domova. Nějakou dobu pobudou v nemocnici, pak například v léčebně dlouhodobě nemocných, poté už ale nastávají problémy, protože je nikdo nechce. Jsem proto moc ráda, že se nám podařilo navázat vztahy s Armádou spásy v Šumperku, která takové kapacity má. A my tuto organizaci samozřejmě na oplátku finančně podporujeme.

Jak se díváte na spolupráci s prostějovskými neziskovými organizacemi v sociální oblasti?

O děti s postižením pečuje spolek Lipka a škola Jistota, obě hodnotím velmi vysoko. Moc se mi líbí, že Lipka dotáhla péči až k otevření speciální cukrárny, kde pracují její klienti. Město tyto služby samozřejmě podporuje. Tradičně vynikající práci odvádí také Charita. Pomáhali jsme jí nejen v době Covidu, ale přispěli jsme i na nový automobil sloužící k rozvozu stravy klientům a obecně péči o potřebné. Neziskových organizací je samozřejmě mnohem více a často ani nesídlí v Prostějově. Ale protože se starají o naše obyvatele Prostějova, snažíme se, aby za našimi občany následovala také finanční podpora.

Velkým tématem jsou azylové služby. Můžete zmínit alespoň novinky v této oblasti?

Služby našeho Azylového centra by opravdu byly spíše na samostatný rozhovor. Upozorním tedy jen na zvýšení kapacity sociálního bydlení. Město financuje zakoupení nových kontejnerů pro tyto účely. Budou celkem tři. Dva budou určeny pro ubytování klientů, třetí bude sloužit jako sociální zařízení. Rádi bychom je zprovoznili ještě do konce letošního roku.

Sdílet na Pinterestu

Sdílej