Jiří Rozehnal: Prostějov se za nás výrazně proměnil k lepšímu

Prostějov v posledních čtyřech letech investoval do rozvoje města přes miliardu korun. Významnou část těchto peněz přitom získal z jiných zdrojů než z městské pokladny. To současnému vedení města umožnilo hospodařit s přebytkem, nebrat si žádné úvěry a ještě mít odloženo na účtech několik set milionů korun. Na téma investic jsme hovořili s náměstkem primátora zodpovědným za tuto oblast Jiřím Rozehnalem.

Jak se díváte na úroveň investic v uplynulých letech?

Především musím říct, že projekty se dotkly všech oblastí – školství, dopravy, sportu, veřejné zeleně, kultury i úrovně bydlení. Co se školství týká, řešili jsme snad každou budovu. Suma sumárum jsme opravovali sociální zázemí, sprchy, tělocvičny, bazén, střechy, dílny, učebny, kotelnu, řešili jsme zateplení, výměny rozvodů vody a odpadů i oken.

Co se povedlo v dopravě?

Mezi významné investice patří výstavba severního obchvatu, rekonstrukce ulic Plumlovská a Vrahovická i právě probíhající rekonstrukce Wolkerovy ulice. Dále výstavba nového dopravního terminálu na Floriánském náměstí, rekonstrukce komunikace v Žešově nebo křižovatky Tovární–Říční, nové přechody vznikly na Werichově a Kojetínské ulici. Snažili jsme se zpříjemnit život i cyklistům – podařilo se vybudovat podjezd pod Olomouckou ulicí a několik dalších kilometrů cyklostezek. Nesmím zapomenout na výstavbu parkoviště u městského hřbitova nebo novou lávku pro pěší v Čechovicích. Je hotový projekt na dopravní terminál Újezd.

Prostějov je tradičně spjatý se sportem. Co byste zmínil v této oblasti?

Za výrazné dotační podpory jsme vybudovali multifunkční budovu pro hokejovou mládež, opravili tribunku a nájezdový chodník na našem velodromu. Na zimním stadionu jsme řešili trafostanici, vyměnili sedačky, následovala oprava povrchů hlediště, nátěry zábradlí, výměna celé východní kopilitové stěny budovy stadionu a rekonstrukce šaten pro hosty a rozhodčí. Vybudovali jsme sportovní hřiště ve Vrahovicích a tři workoutová hřiště. A také vznikla nová tělocvična v areálu DDM na Vápenici.

A co životního prostředí?

Vznikly Mládkovy sady, mnoho dílčích změn jsme dělali v biokoridoru Hloučela, nyní se řeší odvodnění Kolářových sadů či rekonstrukce prostranství na Husově náměstí a také je tu prostor před hlavním nádražím na Janáčkově ulici. Finišujeme s revitalizací Pivovarského rybníčku ve Vrahovicích. Významnou akcí byla výstavba nové budovy ekocentra IRIS na Husově náměstí.

Na začátku jsem zmínil i bydlení…

Dokončili jsme regeneraci sídliště Šárka a Šmerala. Letos probíhá regenerace sídliště Šárka – Dobrovského a na podzim začne první etapa Svornosti. Připravujeme revitalizaci sídliště Moravská, Slavíčka. Kompletně jsme zateplili městské bytové domy na ulicích Pujmanova, Norská a letos započne zateplení bytového domu Finská. Ještě musím dodat, že kompletní rekonstrukcí prošla díky dotacím budova Národního domu. Na městském hřbitově probíhá oprava vstupní brány, včetně budovy správce a zvonice, souběžně se budují nové urnové hroby. V budově muzea pak opravujeme střechu, podhledy a okna.

(rozhovor vyšel v Prostějovském večerníku)

Sdílet na Pinterestu

Sdílej