František Jura: Město musí mít vizi a my ji máme

Primátorovi Františku Jurovi končí čtyřleté období v čele města. V posledním rozhovoru před komunálními volbami jsme vynechali běžnou agendu rady a zastupitelstva a zeptali jsme se na jeho pohled na Prostějov v déletrvajícím horizontu.

Považujete některé ze svých rozhodnutí během posledních let za vizionářské?

Naše představa změny územního plánu takovým rozhodnutím určitě je. Jak části dotýkající se budoucího umístění některých složek integrovaného záchranného systému, tak například snaha najít další plochy pro bytovou výstavbu. Jsem přesvědčen, že především k tématu nových kapacit pro bydlení, ať už to bude v jakékoliv vhodné lokalitě, se příští zastupitelstvo bude muset vrátit. Pokud nechceme z našeho města skanzen, musíme nabídnout perspektivu mladým lidem. Ti budou chtít někde bydlet, mít kam vodit děti do školy, vybírat si z dostatečné nabídky volnočasových aktivit, věřit zdejšímu zdravotnictví a dalším službám a cítit se bezpečně.

Dají se některé z těchto podmínek plnit i jinak než změnou územního plánu?

Samozřejmě ano. V posledních letech jsme udělali hodně pro pocit bezpečí našich občanů. Dbali jsme na veřejné osvětlení, rozšiřovali kamerový systém a reagovali na aktuální problémy. Důsledně jsme podporovali organizace působící v kultuře a sportu, investovali do zařízení v těchto oblastech, spolupracovali s nemocnicí. Nyní bychom se kromě zachování těchto priorit měli zaměřit na investice ve veřejném prostoru. Máme vize, které by město výrazně posunuly kupředu.

Co konkrétně máte na mysli?

Ve veřejném prostoru jsou to dva velké projekty, a to areál bývalých jezdeckých kasáren a samozřejmě Společenský dům. Máme jasnou představu, jak by měly být využity. Především Společenský dům by se měl stát důležitou součástí centra města. Prostějov si takovou perlu zaslouží a my pro ni chceme udělat maximum. Pojďme místo opravy vybudovat skutečně multifunkční centrum, které nám budou závidět města v okolí.

A co sport a jeho důležité místo v Prostějově?

Nesmíme se držet při zdi. V tomto volebním období jsme vybudovali nový objekt u zimního stadionu. Projekt jsme prosadili přes tuhý odpor části opozice, která se každý konstruktivní návrh snažila torpédovat. Hokej a další sporty by si zasloužily druhou ledovou plochu a celkový další rozvoj celého areálu. Investice jsou nezbytné také v případě fotbalového areálu Za Místním nádražím a nemůžu samozřejmě pominout důležitost moderního areálu s bazénem a wellness zónou. Perspektivní je ovšem funkční řešení, které bude investičně i provozně zvládnutelné, nikoliv něčí pomník, který bude město dlouhodobě finančně vyčerpávat.

Vy v Prostějov a jeho budoucnost hodně věříte, že?

Prostějov je můj domov, jeho obyvatelé jsou v širším pohledu moji sousedé. Máme skvělou podnikatelskou základnu, dobré dopravní spojení, oceňovaný magistrát a šikovné lidi. Není důvod v naše město nevěřit. Když se budeme snažit, bude za čtyři roky ještě lepším místem k životu než nyní.

(rozhovor vyšel v Prostějovském večerníku)

Sdílet na Pinterestu

Sdílej