František Jura: Zabráníme obtěžování našich občanů a pomůžeme jim v energetické krizi

Máme za sebou poslední zasedání Zastupitelstva města Prostějova v tomto volebním období. Jedním z nejdůležitějších výstupů je nová vyhláška, která má zamezit obtěžování občanů žebráním. Zastupitelstvu jsem ji předložil v reakci na vývoj v posledních měsících a aktuální zkušenosti městské policie. Ta registruje především v okolí prostějovského nádraží a zdejších obchodů zvýšený výskyt problémových osob a osob bez domova, které zkoušejí žebrat peníze po kolemjdoucích. Když jim oslovení občané nevyhoví, jsou slovně napadáni a dostávají se do nepříjemných situací. Takové chování je pro mě naprosto nepřijatelné a považuji za svou povinnost tento problém řešit.

Nová vyhláška omezuje žebrání u vlakového nádraží, u supermarketů, na náměstích i v parcích. Zároveň dává naši strážníkům možnost její porušování postihovat. Kromě udělování pokut budou moci za její nedodržování odebírat získané peníze. Opatření se samozřejmě nijak nedotkne pořadatelů veřejných sbírek sbírek ani pouličních muzikantů. Stejně tak neomezí vybírání milodarů například církvemi a populární „poslední zvonění“ studentů.

Druhým důležitým rozhodnutím posledních týdnů je můj impuls, aby město připravilo pomyslnou záchrannou síť pro spolky i občany, na které dopadne energetická krize. V případě našich obyvatel budou cílovou skupinou především lidé, kteří jsou na úhradu životních nákladů sami. Mám na mysli osaměle žijící seniory, příjemce invalidních důchodů i matky samoživitelky a otce samoživitele. Budeme stát na jejich straně a formou finančních příspěvků jim pomůžeme složitou situaci zvládnout.

Sdílet na Pinterestu

Sdílej