František Jura: Prostějov je nyní bezpečnější

Jak se primátor František Jura dívá na bezpečnost v našem městě? A se kterými složkami Integrovaného záchranného systému město spolupracuje? Položili jsme mu na to téma několik otázek.

V době naší uzávěrky se Prostějov připravoval na Den otevřených dveří zdejší vojenské posádky. Jaké jsou v roce 2022 vztahy města a zdejších armádních složek?

Myslím, že můžu bez nadsázky hovořit o perfektní spolupráci. Armáda k Prostějovu tradičně patří, kdysi vojáci výrazně pomáhali při budování rozrůstajícího se města. Dodnes v nich má radnice oporu a na oplátku jsme připraveni jim v případě potřeby rovněž pomáhat. Uvědomuji si, že úkolem armády je především bojovat. Nicméně naši vojáci mnohokrát ukázali, že se za nás umějí postavit v těžkých chvílích, k nimž patří například živelní pohromy a pandemie. A v klidných časech spolu organizujeme zajímavé akce pro všechny generace našich obyvatel, což mi vždycky udělá radost.

A co hasiči? Jak dobrovolní, tak ti profesionální?

Město v době mého práce ve funkci primátora výrazně investovalo do vybavení našich dobrovolných hasičů. Investice do budov i do techniky jsou přesně tím, co hasiči potřebovali. Peníze šly například do Vrahovic a Domamyslic, nyní máme připraveny investice do Žešova a Krasic. Práce dobrovolných hasičů si velmi vážím. Dělají vše ve svém volném čase a na úkor svých rodin i koníčků. Sám to velmi dobře znám, vstoupil jsem k dobrovolným hasičům ještě před vojnou a strávil u nich mnoho let. Moc dobře si uvědomuji, co jejich práce obnáší.

Jak město spolupracuje s profesionálními hasiči?

Prostějovské vedení hasičského záchranného sboru patří do týmu, s nímž se každý měsíc scházím. Řešíme aktuální situaci i výhled do budoucna. Vzájemně se informujeme a snažíme si pomáhat. Hasiči prozatím sídlí v centru města na Wolkerově ulici. Rozhodně potřebují větší prostory, které by jim vytvořily lepší podmínky k práci. Proto jsme se dohodli na vybudování nového sídla v prostoru za Brněnskou ulicí, kde by kromě hasičů mohlo být umístěno také stanoviště zdravotnické záchranné služby. Měníme kvůli tomu územní plán, pomáháme s financemi na dokumentaci a v případě potřeby pomůžeme také s pozemky. A v neposlední řadě usilujeme o vybudování nájezdu na dálnici z této lokality ve směru na Olomouc. Záchranářům by to výjezdy do části celého Prostějovska výrazně pomohlo.

Po dvou letech pandemie samozřejmě nemůžeme pominout prostějovskou nemocnici…

Mám pro ni jenom slova chvály a poděkování. Byli jsme během covidu na jedné lodi a uměli jsme si pomáhat. Byl jsem mezi prvními, kdo díky vedení nemocnice a zdejším odborníkům o novém koronaviru slyšel. Průběžně jsme získávali další informace a mohli se na problémy připravit, což se celému městu vyplatilo. A samozřejmě jsme pak společnými silami vybudovali také velkokapacitní očkovací centrum, kde zdravotníci podali zhruba 70 tisíc vakcín. Naše spolupráce pokračuje. Propojujeme nemocnici se střední zdravotnickou školou a společně ukazujeme potenciálním studentům zajímavou a perspektivní práci ve zdravotnictví. Takový byl například nedávný Den ošetřovatelství pořádaný v Prostějově pod mou záštitou.

Považujete Prostějov za bezpečné město?

Všechny aktivity, o kterých jsme dosud mluvili, doplňuje perfektní práce městské i republikové policie, dobudovávání našeho kamerového systému, ale také například taková zdánlivá drobnost, jakou je rozšiřování veřejného osvětlení. Vše ale ve výsledku vede k tomu, že Prostějov je stále více bezpečným městem.

Rozhovor vyšel v Prostějovských radničních listech. 

Sdílet na Pinterestu

Sdílej