František Jura: Prostějov si připomene Pernštejny

Pane primátore, jak vy osobně se těšíte na celoroční oslavy 500. výročí působení Pernštejnů v Prostějově?

Letošních 500 let prostějovského zámku je podle mě skvělou příležitostí, jak si připomenout bohatou historii našeho města. Těším se, že se znovu potkáme s občany v prostějovských ulicích. Nedávno jsme si připomínali 630 povýšení Prostějova na město, jednotlivé akce jsme ale kvůli covidu museli překládat, případně omezovat. Proto věřím, že si letos vše vynahradíme a toto významné výročí opravdu oslavíme.

Až do listopadu je připraven velice bohatý program plný připomínkových akcí, výstav a podobně. Jak náročné bylo tento program sestavit a vlastně i financovat?

Na programu se významně podílejí zaměstnanci města a prostějovských organizací. To celé oslavy významně zlevňuje. I tak je samozřejmě akce organizačně mimořádně náročná. Proto chci i touto cestou poděkovat každému, kdo se na ní podílí.

Na jakou z mnoha akcí se osobně těšíte vy osobně?

Na prvním místě musím zmínit městský ples, který patří vždy k vrcholům celé sezony. Ve stejný den, 23. dubna, proběhne také série akcí Pernštejnové v Prostějově na nádvoří zámku a v jeho okolí. A v červnu nás na stejném místě čeká tématický jarmark a dílničky v podání žáků Základní umělecké školy V. Ambrose. Této akci jsme dali souhrnné jméno Na návštěvě u Pernštejnů a určitě bude stát za to ji navštívit.

Odpovědi na otázky Prostějovského večerníku

Sdílet na Pinterestu

Sdílej