Miloš Sklenka: Prostějovský sport je diamant

Prostějov je městem sportu a troufnu si říci, že je to prostějovský diamant. A diamant je potřeba brousit, nikoliv řezat. Sport fenomén, k jehož synonymům patří zdraví, socializace, prevence, umění žít v kolektivu, být kladnou hvězdou – vzorem apod.

V loňském roce se konala tradiční anketa Sportovec roku. Byla netradiční neboť kvůli kovidové situaci by bylo nespravedlivé vyhodnotit nejlepší sportovce. Některé sporty zkrátka neměly své soutěže. Místo vyhodnocení jsme připravili festival prostějovských sportů. A – byl to šok. Až tehdy jsme si uvědomili kolik druhů sportů, úspěšných sportovců a hlavně oddílů v Prostějově máme. Dovolím si zde připomenout ty, které se prezentovaly na zmíněném galavečeru.

Jsou to basketbal, OCR spartan race, orientační běh, zápas, judo, florbal, atletika,parašutismus, plavání , nohejbal, gymnastika, biatlon,box, cyklistika, korfbal , letecké sporty, házená, lední hokej, tenis, volejbal, lukostřelba,fotbal , dálkové a zimní plavání, bmx, fitness, horolezcetví, kulečník, kulturistika, střelba z kuše, motorismus, tanec a windsurfing.

V Prostějově každoročně žádá o finanční podporu přes 60 sportovních subjektů. Všechny přitom mají úspěchy mezi jednotlivci i v kolektivech, a to jak na národní tak i mezinárodní úrovni. Proto se nestydím podporovat tento prostějovský fenomén, byť podpora dosahuje desítek miliónů korun. Je to podpora toho všeho, co jsem napsal na začátku článku.

Zaznívají různé názorové třenice. Jestli má větší význam profi sport, rekreační sport, mládež, dospělí, starší generace, mužský či ženský sport. Význam má vše a jsou to spojité nádoby. Z této množiny nelze nic vytrhnout. Profi sport nám dělá vzory pro mládež a koneckonců i pro dospělé. Není super, když se sdruží nadšenci jednotlivého druhu sportu a jdou si pronajmout tělocvičnu? A co starší generace? Jakýkoliv pohyb jim zlepší zdraví i kvalitu života. Svůj význam mají tělovýchovné jednoty, které sdružují více druhů sportů. Nesmím zapomenout na Sokol, který má v Prostějově několik oddílů. Všem musíme , a proto je i mým cílem navýšit přímou finanční podporu pro nadcházející období.

Nebojte, nezapomínám i na nepřímou podporu. Chtělo to odvahu a prosadit v tomto volebním období výstavbu a dokončení sportovní infrastruktury v Prostějově. Mám na mysli novou přístavbu tělocvičny na Vápenici. Dále výstavbu hokejového zázemí – šaten por mládež, i když se zde jedná o větší objekt, ve kterém je posilovna, trenažéry a vrchní patro připraveno dalším projektům. Je zadána projektová dokumentace k běžeckému tunelu. Došlo k rekonstrukci fotbalových hřišť pro mládež i dospělé. A jsem přesvědčen, že nám chybí i pěkný fotbalový stadion. Rovněž jsem zastáncem plavání. Zde je potřeba v příštím volebním období najít shodu co s tímto pomyslným „oříškem“. Opozice prosazuje maximalistickou výstavbu, ovšem ta vyjde městskou kasu podle projektu cca na 750 milionů korun. Samozřejmě, každá nová sportovní infrastruktura s sebou nese následné provozní výdaje. Momentálně se stávající městské lázně dotuji mnoha miliony ročně. Je potřeba najít kompromisní řešení. Taktéž jsme vyšli vstříc požadavkům veřejnosti i návrhům opozičních zastupitelů s výstavbou workoutových hřišť. Osobně jsem hrdý, že se nám podařilo zlepšit komunikaci s kluby. Zorganizovali se semináře k programům sportu a účast byla až překvapující.

Co město podpořilo, jsou různé sportovní akce. Jsou tradiční i jednorázové. K tradičním patří tenisové turnaje světové úrovně, mistrovství světa a Evropy v parašutismu, memoriál Otmara Malečka – cyklistika, Velká cena Ludvíka – judo, Velká cena Prostějova – krasobruslení. K opakujícím patří mistrovství republiky v lukostřelbě, cyklistice, orientačním běhu, nohejbalu a podobně. Stali jsme se i etapovým cyklistickým městem. Nezapomenutelným zážitkem bylo mezinárodní utkání v boxu na náměstí.

Co vše tyto akce spojuje? Jako první nás napadne zviditelnění města. To je pravda. Já přidávám, že je zde přidaná ekonomická hodnota. Ta spočívá v tom, že závodníci, doprovod i hosté bydlí a stravují se v Prostějově. Pořadatel zadává práci místním podnikatelům v oblasti reklamy, výpočetní techniky. Dává příležitost studentům se podílet na praxi ve výpočetním středisku, tiskovém středisku nebo v různých pomocných pracích, které jsou nutné k zajištění sportovní akce. Proto budu vždy podporovat jakoukoliv sportovní akci v Prostějově a okolí.

Zároveň je potřeba říci, že tato celková podpora do prostějovského sportu, je zátěži v městském rozpočtu. To nikdo nezpochybňuje. Proto jsme si trochu tak vzpomněli, jak to bylo v minulosti. Vzpomínáte na TJ – Železárny , OP, Gala, Agrostroj a další? Tyto podniky podporovaly sportovní činnost stovkám občanů města a to jak na vrcholné, tak i rekreační úrovni. Tato vzpomínka uzrávala v našich hlavách téměř dva roky a v závěru loňského roku vznikla Nadace sportu, kultury a vzdělávání. Protože jsme ekonomicky uvažující město, podporujeme růst jak malých tak i velkých podnikatelských subjektů. Vycházíme jim vstříc v prodeji pozemků k podnikání, v různých pronájmech k umístění reklam, budujeme vodovodního přivaděče do průmyslové zóny. Věříme, že se to mimo jiné odrazí v jejich podpoře naší nadace, která bude z vybraných peněz pdoporovat místní sportovní, kulturní a vzdělávací aktivity.

Prostě děláme a budeme dělat vše, aby fenomén sportu byl nadále v Prostějově úspěšný a životaschopný.

Bc. Miloš Sklenka
radní města Prostějova
předseda Sportovní komise Rady města Prostějova

 

Sdílet na Pinterestu

Sdílej